استان کرمان، در جنوب شرقی ایران، با مساحت تقریبی 183 هزار کیلومتر مربع واقع شده است. این استان از سمت شمال به استانهای خراسان جنوبی و یزد، از جهت شرق به استان سیستان و بلوچستان، از غرب به استان فارس، و از سوی جنوب به استان هرمزگان منتهی میشود، در این مقاله با بعضی کارخانه های فولادی کرمان اشنا میشویم.
فهرست مطالب
1- احیاء استیل فولاد بافت کرمان
شرکت احیاء استیل فولاد بافت کرمان، در سال ۱۳۹۴ در شهر کرمان، در کیلومتر ۱۲ جاده بافت – سیرجان تأسیس گردید. فاز اول این کارخانه، در سال ۱۳۹۷ به بهره برداری رسید و فاز دوم آن با تولید ۲۵ میلیون تن گندله به بهره برداری رسید. این شرکت با تولید ۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال، یکی از اصلیترین تولیدکنندگان این محصول در کشور محسوب و یکی از بهترین کارخانه های فولادی کرمان است.
- محصولات کارخانه احیاء استیل فولاد بافت کرمان عبارت است از: آهن اسفنجی و بریکت سرد.
2- جهان فولاد سیرجان
شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان، در سال ۱۳۸۸ با هدف تولید سالیانه ۶ میلیون تن محصولات فولادی، در شهر سیرجان به بهرهبرداری رسید. این شرکت از جمله برنامههای آتی خود دارای احداث دو کارخانه با ظرفیت ۲ میلیون تن آهن اسفنجی، دو کارخانه ذوب و ریختهگری با ظرفیت ۲ میلیون تن شمش فولادی و سه کارخانه نورد و فولاد آلیاژی با ظرفیت ۲ میلیون تن محصولات نوردی و آلیاژی میباشد.
محصولات اصلی شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان شامل انواع آهن اسفنجی، بریکت سرد، شمش فولادی و انواع میلگرد است.
محصولات مجتمع جهان فولاد سیرجان عبارتند از:
- آهن اسفنجی: ترکیب شیمیایی آهن اسفنجی 89.88 درصد آهن، 1.7 درصد کربن، بیش از 3 درصد دی اکسید سیلیسیم، 0.7 تری اکسید آلومینیوم، 0.008 درصد گوگرد و 0.05 فسفر.
- بریکت سرد با ابعاد 3*3*5 سانتیمتر.
- انواع شمش بیلت: انواع شمش بیلت در مقطع 130*130، 150*150 و 180*180 و به طول 6 تا 12 متر
- میلگرد: میلگردهای ساده (س 240)، آجدار مارپیچ (آج 340) وآجدار جناغی (آج 400) مطابق با استاندارد ملی شماره 3132. لازم به ذکر است تولید میلگردهای آجدار جناغی به روش عملیات حرارتی
Quench-Temper ، برای بهبود خواص مکانیکی از تولیدات این شرکت میباشد.
3- ذوب آهن و نورد کرمان
مجتمع ذوب آهن و نورد کرمان، در سال ۱۳۸۵ تأسیس گردید و به چهار فاز تقسیم میشود. فاز اول این مجتمع، در سال ۱۳۸۷ به بهرهبرداری رسید و فعالیت در زمینه ذوب و ریختهگری آغاز شد. فاز دوم نیز در سال ۱۳۸۹ با تأسیس و فعالیت در زمینه ذوب و ریختهگری به بهرهبرداری رسید.
فاز سوم این کارخانه با فرآوری و تأمین مواد ذوب و ریختهگری و فاز چهارم، در سال ۱۳۹۱ با ظرفیت تولید سالانه ۳۵۰ هزار تن شمش فولادی و ۳۵۰ هزار تن انواع میلگرد A3 آغاز به کار کرد. مجتمع ذوب آهن و نورد کرمان شامل سه کارخانه ذوب، نورد و غبارگیر میباشد.
محصولات کارخانه ذوب آهن و نورد کرمان عبارتند از:
- تولید شمش در گریدهای 3sp،4sp ، 5sp
- تولید انواع میلگرد در گریدهای 340،350،400،450
- انواع میلگرد آجدار A3 با سایز 8 الی 40.
4- سیرجان حدید جنوب
شرکت سیرجان حدید جنوب، در سال ۱۳۸۸ تأسیس شد. خط تولید میلگرد استاندارد در سال ۱۳۹۲ و خط تولید شمش در سال ۱۳۹۴ به بهرهبرداری رسیدند. در حال حاضر، کارخانه سیرجان حدید جنوب به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ میلگردهای A2 و A3 با ابعاد ۱۰-۳۲ میلیمتر شناخته میشود.
محصولات کارخانه سیرجان حدید جنوب عبارتند از:
- میلگرد آجدار به صورت کلاف یا شاخهای از جنس فولاد ساده کربنی و کم آلیاژ با سایزهای ۱۲ الی ۳۲
- میلگرد شاخهای مطابق با مشخصات استاندارد DIN488 و با مشخصه آج ۳۴۰، آج ۴۵۰ و آج ۵۰۰
نیاز به ذکر است علامت اختصاری میلگرد سیرجان حدید H/SIRJAN که به فاصله یک متری بر روی محصولات این شرکت حک میشود نشانگر اصالت محصول و غیر تقلبی بودن آن است.
5- شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر در سال ۱۳۸۴ در شهرستان سیرجان به بهرهبرداری رسید. در حال حاضر، کارخانه معدنی و صنعتی گل گهر به عنوان بزرگترین تولیدکننده کنسانتره و گندله در کشور شناخته میشود، با ظرفیت تولید بیش از ۱۵ میلیون تن کنسانتره و بیش از ۱۰ میلیون تن گندله در حال فعالیت است.
شرکت گل گهر سیرجان دارای واحدهای استخراج معدن به شرح زیر میباشد:
- خطوط ۱، ۲ و ۳ (کارخانه تغلیظ) با ظرفیت ۶ میلیون تن در سال
- خط ۴ (تولید کنستانتره آهن) با ظرفیت ۲ میلیون تن در سال
- خطوط ۷، ۶، ۵ (فرآوری) با ظرفیت ۶ میلیون تن در سال
- محصولات کارخانه معدنی و صنعتی گل گهر عبارتند از: گندله سنگ آهن، کنسانتره سنگ آهن، سنگ دانه بندی شده.
6- فولاد بوتیای ایرانیان
شرکت فولاد بوتیای ایرانیان، در سال ۱۳۹۰ با سرمایهگذاری شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی میدکو به بهرهبرداری رسید. این شرکت اقدام به ایجاد کارخانجاتی برای تولید کنسانتره، گندله، احیا مستقیم، فولادسازی و ریختهگری، و همچنین نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۴۵۰ مگاوات نمود.
ارزش ذکر دارد که واحد گندلهسازی این شرکت به بهرهبرداری رسیده است، و بهرهبرداری از سایر واحدهای تولیدی نیز در دستور کار این شرکت قرار دارد.
محصولات مجتمع فولاد بوتیای ایرانیان عبارت است از: کنسانتره، گندله، احیا مستقیم، فولادسازی .
7- فولاد سیرجان ایرانیان
شرکت فولاد سیرجان (یا همان فولاد سیرجان ایرانیان)، در سال ۱۳۸۸ در شهر کرمان تأسیس شد و سپس به نام فولاد سیرجان ایرانیان شناخته شد. این شرکت اصلیترین فعالیتهای خود را در زمینه استخراج و بهرهبرداری از معادن سنگ آهن دارد، که به شرح زیر است:
- تولید کنسانتره سنگ آهن با عیار %۶۸ درصد در شهرستان سیرجان با ظرفیت سالانه ۴ میلیون تن.
- تولید گندله سنگ آهن با ظرفیت ۲.۵ میلیون تن در شهرستان سیرجان.
- تولید آهن اسفنجی با ظرفیت ۱ میلیون تن در شهرستان بردسیر.
- تولید شمش فولادی با ظرفیت ۱ میلیون تن در شهرستان بردسیر.
محصولات کارخانه فولاد سیرجان ایرانیان عبارتند از: کنستانتره، گندله سنگ آهن، آهن اسفنجی و بریکت و شمش فولادی میباشد.
8- فولاد زرند ایرانیان
در مورد شرکت فولاد زرند ایرانیان، آن در سال ۱۳۸۷ با سرمایهگذاری شرکت هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) در کرمان تأسیس شد. این مجتمع شامل کارخانههای کنسانتره سنگ آهن، کارخانه گندله سازی سنگ آهن، معدن سنگ آهن، مجتمعهای ککسازی ۱ و ۲ و پالایشگاهها، معادن ذغال سنگ خمرود و مجتمع فولاد میباشد.
محصولات مجتمع فولاد زرند ایرانیان عبارتند از: سنگ آهن، کنسانتره سنگ آهن، گندله سنگ آهن، زغال سنگ کک شو و کک متالورژی.
9- فولاد مشیز بردسیر
شرکت فولاد مشیز بردسیر، که اولین مجتمع فولادی جنوب شرق کشور و یکی از شرکتهای تابعه هلدینگ جهاد نصر کرمان میباشد، در سال ۱۳۶۹ در شهرستان بردسیر تأسیس شد. این کارخانه در حال حاضر قابلیت تولید سالانه ۱۵۰،۰۰۰ تن انواع میلگرد و ۴۲۰،۰۰۰ تن شمش فولادی استاندارد را داراست. با بیش از ۲۵ سال فعالیت در زمینه تولید محصولات فولادی، این کارخانه به عنوان یکی از بزرگترین تکمیل کنندگان زنجیره تولید فولاد شناخته میشود.
محصولات کارخانه فولاد مشیز بردسیر عبارتند از: میلگرد های سایز ۱۰ تا ۳۲ و میلگرد آجدار از سایز ۸ تا ۳۲ در گریدهای A2 و A3
10- توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو)
شرکت هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه در سال ۱۳۸۶ با هدف سرمایهگذاری، اکتشاف، استخراج و تولید مصالح فولادی تأسیس شد. این شرکت دارای ۱۱ شرکت تابعه میباشد، که شامل شرکتهای مختلفی در زمینههای معدنی و صنایع معدنی است.
به عنوان مثال، شرکتهای فولاد زرند ایرانیان، فولاد سیرجان ایرانیان و فولاد بوتیای ایرانیان از جمله این شرکتهای تابعه میباشند.
پایان
در اخر امیدواریم که این مقاله در مورد کارخانه های فولادی کرمان برای شما مفید بوده باشد، به یاد داشته باشد که از سایر مقاله های سایت در کرمان کجاست نیز بازدید کنید.